Når spiste du egentlig bygg sist? For de fleste av oss er hvit ris et fast inventar i kjøkkenskapet. Hvit ris har blitt til en klassiker på det norske middagsbordet, selv om den som oftest har blitt transportert fra andre siden av verden. Lang transport er ikke det eneste negative. Bruk av store mengder sprøytemidler og dårlige kår for risbøndene er svært problematiske sider ved produksjonen. Da er det så fint å vite at vi her i Norge kan produsere vår egen “ris” på en måte som er bra for mennesker og miljø – nemlig bygget.

Bygg er den mest vanlige kornsorten å dyrke i Norge, men mesteparten går til dyrefôr. En svært liten andel går til menneskemat. Kanskje du har sett gullbygg i butikken? Også bygg i frokostblandinger og grøtblandinger begynner å bli mer vanlig, men de færreste av oss bruker vel bygg til vanlig?

Byggryn er enkelt å tilberede, selv om de har litt lengre koketid enn hvit ris. Bruker man tørre byggryn som ikke er bløtlagt er koketiden rundt 40 minutter. Om man derimot bløtlegger grynene i 6-8 timer så vil koketiden reduseres med omtrent halvparten. Et enkelt tiltak i en travel hverdag!

Hva kan man egentlig bruke denne byggen til? Jeg bruker byggryn der hvor alle andre bruker ris. Her er en liten liste med forslag til bruk av bygg (oppskrifter kommer):

  • Byggotto
  • Burrito med bygg
  • Bygg som middagsris
  • Byggrynsgrøt
  • Komle
  • Bygglefser
  • Kjeks med bygg

Har du andre gode tips? Legg gjerne igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: