«Ta en potet, ta gjerne fire, ta åtte, ta alle, men ta en potet» sang vi på barneskolen. Men gjør vi det? I dag kan vi lese i Nationen at salget poteter har halvert siden 2000. Samtidig kan vi lese i OA at næringspolitisk rådgiver i Norsk Landbrukssamvirke vil ha poteten inn igjen som 1/5 om dagen. Burde vi spise mer potet? Er poteten egentlig sunn eller er den et karbomareritt, slik noen kostholdsveiledere påstår?

På matvaretaballen kan vi lese at en potet inneholder ca. 80 kcal per 100g, 17g karbohydrat, 0,1 g fett, 1,9 g protein og 1,6 g kostfiber. Det er altså en stivelsesrik, men lavkalorik grønnsak. Sammenlignet med hvit basmatiris (tørr) som inneholder 354 kcal per 100g, 76,8 g karbohydrat, 1 g fett, 9,2 g protein og 0,5 g kostfiber. Når sant skal sies, så er vel ikke hvit ris heller kostholdsveiledernes favoritt. Men hvorfor har poteten fått et så dårlig rykte?

Kommer potetens rykte fra dens høye stivelsesinnhold i forhold til de andre næringsstoffene? Eller kanskje tenker vi på potet som fastfood? I nationen kan vi lese at spesielt unge heller velger ris og pasta, fordi de tror potet er noe som tar lang tid å lage. Men trenger det å ta lang tid? Det er en myte og illusjon at det tar lang tid å lage mat fra bunnen av. Derfor har jeg under her samlet et knippe oppskrifter med poteter som ikke nødvendigvis tar så lang tid – eller innsats.

Siden jeg ikke har hatt tid til å lage alle oppskriftene selv, men likevel synes dere fortjener eN ordentlig potetfest, lenker jeg oppskrifter fra frukt.no, som er opplysningskontoret for frukt og grønt sin nettside. PS: det er helt innafor å sjekke ut alle de andre bra oppskriftene som også finnes der!

10 DEILIGE OPPSKRIFTER MED POTETER:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: