Kombucha er en type fermentert drikke, vanligvis laget med te. Siden det er en fermentert drikke inneholder den massevis av melkesyrebakterier, som magen vår bli veldig glad for! Det er enkelt å lage sin egen kombucha og det tar kun en uke fra start til man har ferdig og drikkeklar kombucha. Selve kombuchaen er laget med te, men man kan smakssette den med nesten hva som helst, jeg elsker en kombucha med ingefær eller bringebær. Sistnevnte er desidert lettest å få tak i lokalt, så om man ønsker en kortreist kombucha, så er norske bær veien å gå. Ønsker man å lage den helt kortreist kan man bruke te laget av bringebær og mjødurtblader, de inneholder tanniner, som er helt nødvendig for å få til en vellykket fermentering.

Til 1 liter kombucha trenger du 

 • 1 Kombucha SCOBY. Om du ikke har en fra før, se link for hvordan lage din egen.
 • 1 dl Kombucha. Det beste er  uten smak, men bruk det du har tilgjengelig. Om du har laget egen SCOBY kan du bruke litt av væsken fra den.
 • 8 dl Vann. Fra springen duger helt fint.
 • 2-3 Teposer. Alternativt 2 SS te i løsvekt. Her er det bare å velge å vrake i varianter. Jeg synes grønn te uten noe smakstilsetninger best, men prøv deg gjerne frem.
 • Sukker. Det beste er å bruke uraffinert, men “vanlig” dan sukker fungerer fint om man ikke har annet tilgjengelig.

Slik gjør du:

 1. Kok opp vann og tilsett te. Jeg koker vann i vannkokeren og lager teen i en egen beholder. Man kan også koke teen direkte i en kjele med vann. 
 2. La teen trekke i vannet til ønsket styrke. 5 minutter er passelig
 3. Avkjøl teen til romtemperatur. Alternativt kan du koke opp halvparten av vannet og la teen trekke i det, for så å tilsette resten av vannet. Om temperaturen på teen er for høy når du tilsetter SCOBY´n kan bakteriene dø, så ha tålmodighet og vent til teen er helt avkjølt
 4. Tilsett SCOBY´n
 5. Tilsett 1-2 dl ferdig kombucha.  
 6. La stå i 1 -2 uker. Under denne fermenteringen er det viktig at kombuchaen har tilgang til luft. Det som fungerer fint er å feste et tynt bomullsstoff over krukka/glasset med en strikk, eventuelt om du bruker norgesglass, skru bare tøystykket inn under lokket.
 7. Smaksett. Det er ingen regel at man må eller burde smaksette kombuchaen og den blir veldig god uten også. Men det er veldig godt å tilsette ingefær i kombuchaen. Ta gjerne en spiseskje med raspet ingefær og bland med kombuchaen.
 8. Hell kombuchaen over i en lufttett beholder
 9.  La stå 1-2 dager i romtemperatur. Dette er for å bygge opp kullsyre. Er du en av dem som ikke synes noe om dette? Da lar du dette steget være. Om du har smaksatt drikken, så la den stå 1-2 dager i romtemperatur under klede slik som i steg 6.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: