For å lage kombucha trenger man en såkalt kombucha-SCOBY, som står for symbiotic culture of bacteria and yeast. Vi går for SCOBY, det høres mye hyggeligere ut. Bakterier og gjær, kan det være noe bra å få i seg? Sannheten er at bakteriene som finnes i kombuchaen – melkesyrebakteriene, er en del av vår naturlige tarmflora. De er ikke bare viktige for fordøyelsen vår, men det er funnet ut at tarmfloraen vår påvirker andre deler av kroppen i stor grad. Nå er jeg ingen lege, men forskning viser til at en sunn tarmflora kan beskytte mot en rekke plager.

Men så da, om man så vil lage kombucha, hvordan skal man få tak i denne SCOBYen? Det finnes flere som stadig gir bort eller selger. Men nå skal jeg vise dere hvordan man kan lage en helt bra bunnen! Enkelt, godt og veldig sunt!

Til 1 SCOBY trenger du:

 • 3-4 poser økologisk grønn eller svart te. Det er best å bruke uten smak, men om du bare har annet, vil det trolig også fungere.
 • 2 dl Kombucha. Det er best å bruke uten smak, men om du bare har annet, vil det trolig også fungere.
 • 6 dl vann 
 • Et 1 liters norgesglass eller lignende
 • God tid. Ønsker du deg 5 liter kombucha ferdig før neste uke, er du nesten nødt til å gå i butikken og kjøpe den. Det tar ca 3-4 uker å lage en SCOBY fra bunnen.
 • 1 dl økologisk/uraffinert sukker. Jeg har brukt vanlig dansukker og det fungerte, men bakteriene trives bedre om de får uraffinert. Husk at den “vanlig” sukkeren til dansukker blir produsert av sukkerroer, mens annet sukker ofte er produsert i sørlige deler av verden. Det er dessverre stor utnyttelse av både mennesker og miljø innen denne bransjen. Derfor bør du sørge for å kjøpe fairtrade og økologisk.

Hvordan du gjør det:

 1. Kok opp 6 dl vann. 
 2. Rør inn sukkeret i vannet. 
 3. Tilsett sukkervann og te i et stort glass. Bruk gjerne norgesglass
 4. La teen trekke til ønsket styrke. Jo, lengre du lar den trekke, jo, sterkere blir teen. For å lage SCOBYen holder det å la den trekke 5-10 minutter.
 5. Avkjøl teen til romtemperatur
 6. Tilsett kombuchaen
 7. Legg et papir eller kjøkkenhåndkle over glasset, slik at ingenting kommer ned i glasset
 8. La stå i 3-4 uker i romtemperatur, helst mørkt. Etterhvert vil det danne seg en geléaktig klump på toppen av glasset. Dette er SCOBYEN. La den bli 0,5-1 cm tykk før den er ferdig og kan brukes til å lage flere runder med kombucha!
IMG_1545

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: