Jeg elsker beter. De smaker nydelige, kommer i mange forskjellige farger og piffer opp enhver kjedelig middagstallerken. Beter kommer i mange varianter fra den kjente rødbeten til de mer ukjente polka- og gulbetene. Det å fermentere rødbeter er en enkel oppgave og det eneste man trenger er beter, vann og salt. Både de fermenterte rødbetene og væsken fra fermenteringen kan brukes. Begge deler inneholder masse melkesyrebakterier, som ser ut til å kunne ha positiv effekt på mage-tarmsystemet. 

Noen deilige røde og gule beter fra Virgenes Andelsgård. Det grønne bladverket kan man bruke som bladgrønt når det er yngre, her har det blitt litt eldre og egner seg best til koking. F.eks som et grønt lag i lasagne. 

Dette er jo et felt som trenger mer forskning og det er vanskelig å trekke gode konklusjoner med dagens kunnskap. Men ut i fra det jeg har lest i bøkene sjarmen med tarmen, sunn tarm klart hode og hjernen og tarmen, virker det som at det er mye vi enda ikke vet om dette og at tarmhelsen vår ser ut til å kunne være koblet til en del sykdommer vi tidligere ikke har kjent årsaken til.

Rød, polka og gulbete fra Virgenes. De helt hvite er neper. 

Så uansett om det er helsefremmende eller ikke og spise fermentert mat, så opplever jeg selv at det er en fin måte å få i seg grønnsaker på. Det er også en fin måte å konservere på, samtidig som det gir en god og syrlig smak på maten. 

Til 1 liters norgesglass trenger man: 

 • ca. 300 gram rødbeter (dette er omtrent en stor avlang eller 3-4 små) 
 • ca. 0,8 liter vann
 • 2 spiseskjeer salt. 
 • 1 norgeglass
 • 1 litersmål 

Gjør det i denne rekkefølgen:

 1. Kok opp vann
 2. Bland vann og salt i et litersmål
 3. Avkjøl til romtemperatur
 4. Skjær rødbetene i 0,5 cm skiver. 
 5. Lett rødbetene i et norgeglass
 6. Hell over vann. 
 7. La stå i 3-6 dager på kjøkkenbenken i romtemperatur. Er det veldig varmt på kjøkkenet, over 22 grader, sett den et litt kjøligere sted. På sommeren blir det lett dannet noe som heter kamgjær om rødbetene blir stående i for høy temperatur. Dette er ikke det samme som mugg og er ikke farlig, men ser ikke veldig delikat ut. Kamgjær oppstår lett i fermenterte grønnsaker som inneholder mye sukker og dette gjelder spesielt for rødbetene. Hvor lenge rødbetene skal stå i romtemperatur avhenger av romtemperaturen. Er det varmt hos deg 20 grader +, så holder det med 3 dager. Er det kaldere, kanskje ned i 16-17, som det ofte er hos meg, så må den kanskje stå litt lengre
 8. Sett i kjøleskap. Her kan den stå lenge!

Så hva kan man bruke denne rødbetkvassen og de fermenterte rødbetene til? Rødbetkvassen er deilig å bare drikke som den er eller blande med vann om den har stått lenge. Om den blir stående lenge, kan saften få en litt eddiklignende smak og er ikke så god å drikke ren, men om man blander den ut med litt vann, får den en ny piff og blir god som ny! 

Fermenterte rødbeter egner seg godt i salat, i hummus, som tilbehør til wraps. 

Polkabeter i en deilig salat med spirer, tomat og ost. 
Rødbeter egner seg godt i rødbethummus og som innhold i en deilig wrap. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: