Ris er blitt en slags bærebjelke i det norske kostholdet. Selvfølgelig må vi ha ris. Men visste du at det produseres en norsk type «ris», som er nesten like god? Det produseres enorme mengder bygg i Norge, men nesten ingenting går til menneskemat. Bygg er gått fra å være en bærebjelke i den norske selvforsyninga til å bli en kraftfôrråvare. Kua, sauen og grisen skal spise bygg, mens vi mennesker mesker oss med ris fra Kina, quinoa fra Sør-Amerika og hvete fra Øst-Europa. Det er for det første et problem at mat, som vi i utgangspunktet kan produsere her, (eller nordiske alternativer) kjøres over store avstander. Men det er også et problem at vi her i Norge legger beslag på andre lands ressurser, spesielt når vi vet at det kommer til å bli større problemer med å dyrke mat i framtiden.

Det er ikke de eneste problemene, det kan være vanskelig å ha oversikt over arbeidsforhold, bruk av sprøytemidler og miljøødeleggelser når avstandene mellom produksjon og forbruker blir så stor. Hvordan kan vi vite om risbonden har fått ordentlig betalt? Hva slags sprøytemidler brukes? Og hvordan foregår egentlig dyrkingen av risen, soyaen, maisen og hveten i andre land? Hva slags arealer har gått tapt til fordel for kortsiktig profitt og monokulturer? Selv har jeg prøvd å finne ut av hvor de hermetiske tomatene jeg kjøpte kom fra, hvordan de ble dyrket og hvem som plukket dem. Det var umulig, det eneste jeg fikk vite var hvilken fabrikk de ble laget på, en fabrikk som lager nesten alle de hermetiske tomatene, til alle de ulike merkene vi får kjøpt i norske dagligvareforretninger. Men jeg kan vel gjette at når man ikke kan gjøre rede for produksjonen, da er den trolig heller ikke særlig god.

Derimot finnes det gode alternativer her i Norge og i nabolandet vårt Sverige, også andre alternativer enn bygg. Produksjoner som er transparente og som kan gå gode for gode arbeidsvilkår, ingen miljøødeleggelse og sunne råvarer. Noen eksempler er bokhvete fra Sverige og quinoa fra Ringsaker. Sammen med norsk bygg er dette mer enn nok, og jeg har ikke kjøpt ris på lenge, men for mange vil jo dette være en enorm overgang. Ris er på en måte blitt en veldig naturlig del av vårt norske kosthold.

Her er noen fakta som kanskje kan få deg til å heller ville velge nordiske kornvarer

1. Moderne risproduksjon har enorme klimagassutslipp sammenlignet med tradisjonell, småskala risproduksjon. Faktisk brukes 9 ganger mer fossilt brensel til moderne risproduksjon. I tillegg kommer klimagassutslippene fra transporten helt til Norge. Risproduksjonen har også enrome metanutslipp, faktisk så mye som 12 % av globale metanutslipp. Ris blir vanligvis dyrket på steder med svært høy vannmetning, slik at ofte hele åkeren er dekket av vann. Når mikrober bryter ned plantemateriale uten oksygen, frigjøres metan istedet for CO2. Alternativet er en type produksjon der man veksler mellom tørre og våte åkrer, men dette er ikke problemfritt. Det oppstår nemlig lystgass, en annen drivhusgass, som en reaksjon mellom nitrogenet i jorda og oksygenet som kommer til. Både metan og lystgass er potente drivhusgasser, men der metan kun har en levetid på ca. 20 år, kan lystgass finnes i atmosfæren i opp mot 100 år.

2. Verdens befolkningen øker og dermed øker også behovet for ris. Det er liten sjanse for at det kan dyrkes opp flere hektar, slik at økingen i produksjonen må skje på gjeldende areal. Dermed vil det være usolidarisk at vi her i Norge, som kan dyrke våre egne kornsorter, skal legge beslag på arealer til risproduksjon i utlandet. Det er mange fattige familier som er helt avhengig av ris for å brødfø familien. Skulle prisene på ris økene, vil dette kunne gå ut over mange millioner av mennesker. Jeg mener derfor at vi i Norge ikke burde etterspørre ris, som i hovedsak heller burde brukes som matvarer i land der ris produseres.

3. Intensiv risproduksjon er som intensive produksjoner generelt – dårlig for biologisk mangfold. Det betyr ikke at all risproduksjon er dårlig for biologiske mangfold, men det er ofte vanskelig å vite hvor risen du kjøper i butikken egentlig kommer fra. Det er trolig ikke mulig å spore den heller. Det er vanskelig å finne eksakte tall på bruken av sprøytemidler innenfor risproduksjonen, men i India brukes omtrent 17 % av sprøytemidlene i landet i risproduksjonen. Mange av bøndene har heller ikke utstyr for å håndtere sprøytemidlene, og bruker de ofte helt uten beskyttelse.

4. Selv om risproduksjonen har løftet mange familier ut av fattigdom, er det kun et fåtall som virkelig nyter godt av storproduksjon, og det er ingen hemmelighet at mange bønder der ute i verden tar selvmord, som følge av høy gjeld. Ofte er det slik at det er et stort selskap som eier såvaren, de selger såvaren til bonden, samtidig som de låner utstyr o.l. til bonden. Skulle en avlingen slå feil, vil ikke bonden klare å betale tilbake – dette har ført til høye selvmordstall blant bønder.

For meg er dette mange nok grunner til å velge kornsorter dyrket i Norge. Og kanskje du også er overbevist, men trenger litt inspirasjon? Her er noen tips til hvordan du kan få mer bygg, bokhvete og quinoa inn i kostholdet!

TIPS OG TRIKS FOR MER NORDISKE KORNSORTER I HVERDAGEN

 1. Lag risottoen med bygg i stedet!
 2. Bytt ut middagsrisen med bygg, quinoa eller bokhvete
 3. Lag julegrøften med byggryn i stedet for ris
 4. Putt 10-20 % bygg/quinoa/bokhvete i hjemmelagde kjøttkaker/hamburgere
 5. Lag salater med bygg/quinoa/bokhvete
 6. Lag byggryn/quinoa/bokhvete grøt til frokost
 7. Lag pannekaker med byggryns- eller bokhvetemel
 8. Lag sobanudler med bokhvete (kan også lage andre typer pasta med 30 % byggryn eller bokhvetemel)
 9. Lag granola med bygg, quinoa og bokhvete
 10. Lag kjeks med bokhvete, quinoa eller byggryn

Hvor får man kjøpt norsk bygg, quinoa og svensk bokhvete

Norsk bygg

 • De fleste dagligvarekjeder
 • Holli Mølle (Østfold)
 • Norsk Urkorn (Østfold)
 • Aschim Vestre (Brandbu)
 • Mølleren Sylvia (Oslo)
 • Ekte vare (Oslo)
 • http://www.dyrket.no
 • http://www.økoland.no
 • Grønvold sag og Mølle (Nordre Land)

Svensk bokhvete

 • Møllerne Sylvia (Oslo)
 • Ekte vare (Oslo)

Norsk quinoa

 • Mølleren Sylvia (Oslo)
 • Ekte vare (Oslo)
 • Jordnær (Lillehammer)

Vet du flere steder som selger norsk quinoa og svensk bokhvete? Send gjerne en mail til markedshagen@gmail.com så skal jeg legge det til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: