2019 er snart over, ja om under 24 timer er det 2020. Kommer 2020 til å bli året da vi endelig endrer kurs? Året vi går bort i fra tanken om kortsiktig profitt og begynner å se helheten. Der natur, miljø og mennesker likestilles med økonomi. Det er vel en utopi. Men kanskje er det utopier vi må jobbe mot. Selv tror jeg ikke at vi kommer til å endre kurs, men jeg skal jobbe hardt for å få enda flere til å innse alvoret av situasjonen vi har satt oss selv i. Derfor har jeg laget en liste med forslag til tiltak hver og en av oss kan gjøre for å bidra til en litt bedre jordklode.

Minimer nye innkjøp

Vi forbruker vanvittige mengder naturresurser, helt unødvendig. De fleste av oss føler vi har en slags rett til å pusse opp, kjøpe nye klær eller investere i nye verktøy. Nordmenn ligger i verdenstoppen i oppussing og de aller fleste ville rynket pent på nesen om de så kjøkkenet eller badet mitt. «Ja, hva skal du gjøre her» ville de sagt. «Ingenting» ville jeg svart. Ja, kanskje malt kjøkkenfrontene og muligens lagt et nytt gulv. Men ikke mer enn det. Her i dette huset kommer det aldri til å bli noen totalrenovering av hverken kjøkken eller bad. Selv om det er over 70 år gammel. Det fine med 50-tallskjøkken er at de holder. Det er laget av heltre, ingen skuffer eller skap har tegn til slitasje eller skader. Det var før tanken om kortsiktig profitt dukket opp. Vi burde tilbake dit. Der en vaskemaskin ble laget for å være i 20 år eller mer – og var enkel å reparere. Og ja, det koster mer, det koster mer penger, men ikke nødvendigvis mer naturskade, menneskeliv eller forurensning. Er det på tide å få klima, natur, miljø og menneskeliv inn i kostnadsoverslaget for varer og tjenester? Det hadde virkelig vært noe. Jeg tror jeg skal prøve å gå hele 2020 uten å kjøpe noe nytt til meg selv. Ja, ikke engang noe brukt. Er det i det hele tatt mulig?

Kjøp kortreist mat i sesong

Vi importerer store mengder mat, ja, jeg vil gjette at omtrent 60 % av maten din på en eller annen måte er avhengig av importerte innsatsfaktorer. Kan vi redusere det til 50, 40, 30, 20? Kanskje 2020 er året da du blir med i et andelslandbruk, begynner å handle på REKO-ringen eller besøker Bondens Marked. Kanskje du vil si «men det er jo så dyrt». Da vil jeg svare deg «men kan mat egentlig være billig»? I 1950 brukte vi 40 % av lønningene våre på mat. I 2019 er tallet omtrent 11 %. Samtidig har lønningene våre økt stort og vi har dermed råd til å dra til syden, pusse opp huset og kjøpe billig mat produsert av arbeidere i andre land med luselønn og dårlig arbeidsvillkår. For maten er bare billig for deg, et annet sted i verdikjeden er det noe eller noen som betaler prisen. Dermed bør vi kanskje tenke på prioriteringene våres. Er det OK å forårsake skader på mennesker, natur og miljø, slik at du kan ta deg råd til å dra på en ekstra sydenferie, som også vil forårsake ødeleggelse på natur og miljø? Jeg mener det er på tide at vi begynner å vide ut synet vårt og prøver å se verden i en større helhet.
Her kan du lese om:
Hvilken mat som er i sesong på vinteren
Forslag til oppskrifter på vintermat

Lag mer mat fra bunnen av

Vi er fulle av kalorier, men tomme for næring. Vi blir stadig tjukkere og tjukkere. 23 % av Norges befolkning lider av fedme, det er nesten 1/4 av befolkningen. Samtidig er den gjennomsnittlige BMI-en i Norge 26, grensa for overvekt er 25. Hva er de bakenforliggende årsakene? Hvorfor spiser vi så mye mer enn vi trenger? Jeg antar at den gjennomsnittlige nordmann ikke fråtser i junkfood, men spiser vanlig norsk mat. Hva er det med norsk mat som gjør at vi spiser så mye?

Det finnes en teori og noe forskning på området, som viser at dersom vi spiser mye ultraprosessert mat, så spiser vi mer (https://www.mdpi.com/2072-6643/10/3/365). Så hva er ultraprosessert mat? Kort forklart er ultraprosessert mat, mat med ingredienser du ikke finner i ditt eget kjøkkenskap. Mat som er så hardt bearbeidet at du ikke kjenner igjen de naturlige råvarene. Ultraprosessert mat inneholder ofte tilsetninger som kan skade bakteriefloraen vår i tarmen vår. Når tarmfloraen blir forstyrret kan også metthetsfølelsen bli forstyrret og vi spiser mer. En veldig stor del av den maten vi finner på butikken er ultraprosessert. Du blir nok ikke spesielt overrasket om jeg sier at kaker, kjeks, brus og gotteri er ultraprosessert. Men også vanlig råvarer som kokt skinke, salami, sauser, supper og annen halvfabrikat er også ultraprosessert. På samme tid er vi som art konstruert for å spise når det er kalorier tilgjengelig, fordi det i mesteparten av menneskets evolusjonære historie har vært underskudd av kalorier.

Det foregår utrolig mye spennende forskning på tarmbakterier og helsa, stadig får vi vite om hvordan bakteriefloraen vår kan påvirke et stort aspekt av psykisk og fysisk sykdommer. Sykdommer som alzheimers, autisme, MS, depresjon, irritabel tarm, overvekt, diabetes, revmatisme, tarmkreft og hjerte- og karsykdommer er koblet til vår egen tarmhelsa.

Kanskje 2020 er året da flere bestemmer seg for å spise mer kortreist, sesongbasert mat? Fråtser i grønnsaker i stedet for potetgull? Kutter ned på den ultraprosesserte maten og erstatter den med erter fra den lokale bonden? Samtidig burde dette kanskje få oss til å tenke på å også kjøpe litt mindre mat?

Her har du noen oppskrifter på

  1. Gresskarsaus som kan brukes til mange retter
  2. Shepherdspie med sauekjøtt
  3. Lammeburger med grønnsaker

Planlegg middager og ikke kjøp mer enn det du trenger

Hvor mange av oss går ikke på butikken og kommer hjem med mer enn det vi hadde planlagt eller trenger. Vi kjøper en hel agurk, fordi vi skal lage tazitziki, resten blir liggende i kjøleskapet til den blir myk, ekkel og ikke lengre fristende å spise. Vi lager litt ekstra pasta, fordi vi er så redd for at folk ikke skal bli mette. Det er jo tross alt bedre å lage litt for mye enn litt for lite? Eller?

Jeg har litt lyst til å prøve å snu litt på det, at det er bedre å lage litt for lite mat enn litt for mye. Kanskje vi da kan slå to fluer i en smekk og spare oss for matsvinn og ekstra fett på kroppen? Vi er vant til å være mette. Ja, selv hadde jeg ikke kjent meg ordentlig sulten på veldig veldig lenge. Det gjorde meg litt frustrert at jeg spiste selv om jeg ikke var sulten, selv om jeg trodde jeg var sulten. Dermed bestemte jeg meg for å prøve å gå uten mat i 24 timer. 24 ble til slutt til 36 timer, og jeg vil si at det var en lærerik opplevelse i selvkontroll og det å kjenne på hva kroppen egentlig sier meg. Det føltes også veldig godt etter en jul med alt for mye mat.

For min del skal 2020 bli et år der jeg kjøper litt mindre mat, spiser litt mindre og prøver å utforske hvilke måter jeg kan lage billig* og sunn mat som ikke tar alt for lang tid å lage. Målet må være å finne et titallsoppskrifter som kun tar 30-40 minutter å lage, på den måten tror jeg det er lettere for andre folk å følge oppskriftene mine. Jeg har jo ingenting i mot å stå på kjøkkenet i mange timer, men det skjønner jeg at de fleste ikke har tid eller lyst til.
*Med billig så mener jeg å prøve å finne lokal, sunn, næringsrik mat som de fleste kan ha råd tid. Det betyr ikke nødvendigvis at jeg klarer å dra kostnadene ned så mye som mange kanskje skulle ønske.

Begynn i det små

For mange kan det virke overveldende, ja på grensen mot umulig å skulle gjøre alle disse endringene på en gang. Da er mitt tips til deg: ikke gjør det! Gjør en ting, og bli vant med det, så når man har fått en rutine på å planlegge maten eller å spise litt mindre porsjoner, så begynn med noe annet. Endringer skjer over tid og ikke over natten. Ta deg god tid og begynn i det små ❤ Ha et fint 2020.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: