Bygg er en kornsort det dyrkes svært mye av i Norge, men kun en brøkdel går til menneskemat. Jeg heier på mer bygg i det norske kostholdet, gjerne som en erstatning for ris! Ja, for bygg kan brukes akkurat på samme måte som ris, både som «middagsris», i risotto og melet kan brukes i bakverk. Jeg synes vi skal spise mer bygg, men jeg har forståelse for at mange ikke helt vet hvordan de skal bruke dette kornet. Så her kommer noen gode tips til hva dere kan bruke bygget til. Er du usikker på hvor du får kjøpt bygg? Bygg kan fåes i nesten alle dagligvareforretninger, men pass på at den er norsk – jeg har nemlig vært vitne til kanadisk bygg i norske butikker.

Byggrynsrisotto med rødbeter, timian og geitost

Vanligvis lages risotto med parmesan, men her har vi laget den med geitost i stedet, det passer vanvittig bra med rødbetene! Dette er også en rett for dem som kanskje ikke er så glad i hverken byggryn eller rødbeter, sammen med kraft, eddik, ost og krydder kamufleres den jordaktige rødbetsmaken, en fin måte å lære seg å like rødbeter på. Ja, for man kan faktisk lære seg å like det meste, det kan ta så mye som opptil 18 ganger før man liker det. Det samme gjelder bygg. Bygg smaker jo ikke så mye i seg selv, men mange er skeptiske til å bytte ut den kjente og kjære risen. I denne retten så merker man ikke forskjell, for her er fokuset på smaken av eddik, ost og krydder.

Til 2 porsjoner trenger du

 • 1 spiseskje rapsolje
 • 1 sjarlottløk
 • 2 fedd hvitløk
 • 100 g byggryn
 • 200g rødbeter
 • 3 dl kyllingkraft
 • 2 spiseskjeer timian
 • 40 gram geitost
 • 1 spiseskje balsamicoeddik (eller bruk det du har!)
 • 1 spiseskje rødvinseddik (eller bruk det du har!)
 • 1/4 ts salt eller smak til
 • 1 liten neve persille

Fremgangsmåte

 1. Stek løk og hvitløk til løken er blank i rapsolje på lav varme (rapsolje oksiderer på svært lave temperaturer, så lav-middels (jeg bruker 4/9 på min komfyr).
 2. Finkutt rødbeter og tilsett i gryta sammen med byggryn og kraft.
 3. Kok opp og la det koke med lokk på lav varme til vannet er fordampet
 4. Tilsett ost, timian, vineddik og balsamicoeddik og la det koke på lav varme i et par minutter. Smak til med salt
 5. Server med torsk, kylling eller høne og litt friske urter.

Tomatsuppe med byggryn

Da jeg var liten spiste vi ofte tomatsuppe med makaroni. Nå har jeg byttet ut makaronien med norskproduserte byggryn, en fin måte å norskifisere maten på! Selv en liten handling som dette kan påvirke positivt. Pengene fra byggrynet, spesielt hvis jeg kjøper den rett fra bonden, går rett til lokalsamfunnet og kan være med å gi mer levende bygder! Bor du i byen, så kan du jo kjøpe fra små lokale forretninger som støtter småskala bønder. Samtidig støtter man norsk landbruk ved å spise bygg. Bygg er en kornsort det er enkelt å dyrke i Norge. Dersom vi spiser mer bygg produsert her i Norge, så unngår vi å «stjele» andre lands ressurser. Vi går en usikker tid i møte, der matproduksjon i verden vil bli vanskeligere. Dermed bør vi alle gjøre vår innsats for å sikre norsk matsikkerhet.

 • 2 spiseskjeer rapsolje
 • 1 -2 løk
 • 4 fedd hvitløk
 • Krydderblanding: 1 ts allehånde og 1 ts pepper
 • 3 spiseskjeer tomatpurè
 • 3 spiseskjeer hvitvinseddik
 • En boks hermetiske tomater
 • 2 bokser med vann (fyll boksen de hermetiske tomatene har vært i, du kan også bruke kraft, bruk da ca. 6-8 dl kraft, mer kraft gir en tynnere suppe og mindre en tykkere)
 • 1 dl byggryn
 • 1 spiseskje buljong (jeg bruker alltid Helios sin grønnsaksbuljong)

Fremgangsmåte

 1. Varm rapsoljen i en stekepanne på lav varme. Begynner oljen å ryke er det et tegn på at den oksiderer, da er temperaturen for høy.
 2. Stek løk og hvitløk til løken er blank på lav varme
 3. Bland i krydderblandingen og la blandingen surre et par minutter
 4. Tilsett tomatpuré og la den surre sammen med løken i fem minutter
 5. Tilsett en boks med hermetiske tomater sammen med 2 bokser vann eller kraft, kok opp.
 6. Tilsett 1 spiseskje med buljong (utelat denne om du bruker kraft)
 7. Tilsett byggryn og kok opp, la den deretter koke i ca. 25 minutter til byggrynene er gjennomkokte. Du kan også koke byggrynene separat og ha de i suppa senere.
 8. Server suppa med rømme og litt frisk basilikum.

Hjemmelaget byggrynpasta med tomatsaus proppfull av grønnsaker

Når man googler «lage egen pasta» får man opp mange forslag, hvor nesten alle anbefaler å bruke tipo 00, det fineste hvetemelet, så hva skjer om man lager pasta med 50 % byggryn og 50 % dala landhvete? Joda, det går det – og godt blir det attpåtil. Når man lager sin egen pasta har man full kontroll på hva den inneholder, også kan man i tillegg bruke lokalt mel og lokale egg, da blir det ordentlig Opplandspasta!

Mange tenker nok at det er ganske stress å lage sin egen pasta, men det tar virkelig ikke lange tiden. I løpet av 20-30 minutter har du rykende fersk, lokalprodusert pasta, som er ekstra bra for miljøet og deg. For å lage pastaen trenger du en pastamskin, lik den på bildene under. De koster ikke så mye og på finn.no eller Tise kan du helt sikkert finne en skikkelig billig! Jeg bruker mine foreldre sin pastamaskin, som de kjøpte en gang tidlig på 2000-tallet, ble brukt 2 ganger og dermed gjemt vekk. Heldigvis fant jeg den igjen for et par år siden – og etter det har den vært i flittig bruk!

Ingredienser 4 porsjoner

 • 100 g byggmel
 • 100 g siktet dala landhvete (du kan også bruke siktet spelt, hvetemelt eller noe annet)
 • 3 egg
 • Litt ekstra mel til utkjevling

Fremgangsmåte

 1. Bland egg og mel i foodprosessor og kjør til du har én klump som kjører rundt i foodprosessoren
 2. Del deigen i 4
 3. Strø litt mel på alle sidene og litt på pastamaskinen.
 4. Kjør 1/4 av deigen gjennom det alternative uten noe mønster. Denne kan du stille inn på tykkelse, vanligvis fra 1 – 7. Begynn på 1 og jobb deg nedover til 5. Jeg prøvde å lage tynnere pasta, men det egnet ikke denne deigen seg til.
 5. Kjør deretter 1/4 igjennom den tykke pastasettingen. Når pastaen kommer ut på andre siden, løft den forsiktig opp og rist den litt, så den ikke klumper seg. Her kan du godt bruke litt mel. La den ligge å tørke, mens du gjentar steg 4-5 for resterende deig.
 6. Kok pastaen i 8-10 minutter. Sil den deretter av og skyll i kaldt vann.
 7. Bland gjerne litt olje inn i pastaen så den ikke klumper seg. Spis på stedet eller frys ned for senere bruk!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: