Hva er egentlig urkorn? Urkorn er eldre kornsorter som ikke har vært utsatt for moderne foredling. Landsorter, spelt, emmer og enkorn er alle urkorn. Det er også visse former for rug, bygg og havre som kan regner som urkorn. I dagligvareforretninger finner vi bare urkorn i de mest velassorterte, men man kan også få kjøpt urkorn på REKO-Ring, Andelslandbruk og spesialforretninger.

Så hvorfor bør du bytte ut hvitt hvetemel med urkorn? Her er noen gode grunner!

  1. Hvitt hvetemel er importert. For det første er det veldig lite av hvetemelet som selges i Norge, som er produsert her. Det har du kanskje ikke tenkt over, men det er svært sjeldent vi ser «Nyt Norge» merket på mel. Grunnen til det er at hvetemel med bakekvalitet må ha et visst innhold av proteiner. Som oftest har norsk korn for dårlige egenskaper til å regnes som godt nok bakemel. Derimot er det meste av norsk urkorn produsert her i Norge. Holli Mølle og Norsk urkorn i Østfold, Økologisk Spesialkorn i Buskerud og Aschim Vestre i Oppland er de jeg har kjennskap til, selv om det finnes sikker mange flere andre steder i landet.
  2. Urkorn er sunnere. I sommer var jeg på besøk hos Johan Swärd som sammen med kona driver gården Aschim Vestre på Brandbu i Oppland. Vi snakket om stort og smått, blant annet om avlinger. Jeg spurte hvor mye mindre hans avlinger var sammenlignet med konvensjonell kornproduksjon. Da svarte Johan at, de var mindre, men gjorde det noe, når innholdet av viktig vitaminer og mikronæringsstoffer var det dobbelte? Jeg har dessverre ingen kilde på dette, men jeg stoler på at det er sant. I tillegg inneholder ofte urkorn mindre gluten, dermed kan en del mennesker som er følsomme ovenfor gluten spise urkorn.
  3. Urkorn kan kjøpes rett fra bonden. Fordi jeg elsker når jeg kan gi alle pengene mine til den hardtarbeidende bonden! Jeg synes bonden får for lite for råvarene sine, derfor liker jeg ekstra godt når jeg kan kjøpe rett fra han eller henne. Da sikrer jeg at pengene ikke forsvinner i hendene på griske dagligvareforretningseiere eller andre store multinasjonale selskaper
  4. Urkorn har mer smak. For ikke så lenge siden laget jeg hamburgerbrød med nymalt mel fra Johan Swärd. Og de hamburgerbrødene hadde så mye smak. Jeg var faktisk ikke klar over forskjellen før nå. Den deilig smaken er visst mest fremtredende når melet er nymalt, og det er nok kanskje derfor jeg ikke har smakt det tidligere!
  5. Urkorn er bedre for tarmen. Det er slitsomt for tarmen vår å fordøye gluten. Mange av oss er glutenintolerante og noen er cøliaki. Berit Nordstrand skriver dette «Forekomsten av cøliaki er firedoblet siden jeg var lita jente. Hva kan dette skyldes? Tåler det moderne mennesket ikke korn? Joda, vi tåler korn, men ikke ødelagte sådan. Moderne kornsorter krysset i generasjoner for å få en “supergluten” og “superstivelse” så industribakte brød kan hever seg inn i himmelen. Når moderne mager i tillegg har en bakteriflora i ulage, som ikke greier å kappe opp gluten like effektivt lenger, samtidig som de drukner i glutenberikede brød, ja så skal det noe til å ikke ende opp med mage-tarmbesvær. Løsningen ligger for de langt fleste ikke i å spise glutenfritt, men å velge det som engang var korn.»

Jeg håper du tar steget ut for å prøve deg på noe med urkorn! Nedenfor er noen oppskrifter med urkorn

Tortillalefser

Surdeigsbrød i en fei

Bli med i samtalen

2 kommentarer

  1. Hei, du skriver i punkt 2 at « . I tillegg inneholder ofte urkorn mindre gluten, dermed kan en del mennesker som er følsomme ovenfor gluten spise urkorn.» Har du noen kilder til dette at utkorn ofte har mindre gluten?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: