Hjemmelaget byggrynpasta med tomatsaus proppfull av grønnsakerNår man googler «lage egen pasta» får man opp mange forslag, hvor nesten alle anbefaler å bruke tipo 00, det fineste hvetemelet, så hva skjer om man lager pasta med 50 % byggryn og 50 % dala landhvete? Joda, det går det – og godt blir det attpåtil. Når man lager sin egen pasta har man full kontroll på hva den inneholder, også kan man i tillegg bruke lokalt mel og lokale egg, da blir det ordentlig Opplandspasta!

Mange tenker nok at det er ganske stress å lage sin egen pasta, men det tar virkelig ikke lange tiden. I løpet av 20-30 minutter har du rykende fersk, lokalprodusert pasta, som er ekstra bra for miljøet og deg. For å lage pastaen trenger du en pastamskin, lik den på bildene under. De koster ikke så mye og på finn.no eller Tise kan du helt sikkert finne en skikkelig billig! Jeg bruker mine foreldre sin pastamaskin, som de kjøpte en gang tidlig på 2000-tallet, ble brukt 2 ganger og dermed gjemt vekk. Heldigvis fant jeg den igjen for et par år siden – og etter det har den vært i flittig bruk!

Ingredienser 4 porsjoner

 • 100 g byggmel
 • 100 g siktet dala landhvete (du kan også bruke siktet spelt, hvetemelt eller noe annet)
 • 3 egg
 • Litt ekstra mel til utkjevling

Fremgangsmåte

 1. Bland egg og mel i foodprosessor og kjør til du har én klump som kjører rundt i foodprosessoren
 2. Del deigen i 4
 3. Strø litt mel på alle sidene og litt på pastamaskinen.
 4. Kjør 1/4 av deigen gjennom det alternative uten noe mønster. Denne kan du stille inn på tykkelse, vanligvis fra 1 – 7. Begynn på 1 og jobb deg nedover til 5. Jeg prøvde å lage tynnere pasta, men det egnet ikke denne deigen seg til.
 5. Kjør deretter 1/4 igjennom den tykke pastasettingen. Når pastaen kommer ut på andre siden, løft den forsiktig opp og rist den litt, så den ikke klumper seg. Her kan du godt bruke litt mel. La den ligge å tørke, mens du gjentar steg 4-5 for resterende deig.
 6. Kok pastaen i 8-10 minutter. Sil den deretter av og skyll i kaldt vann.
 7. Bland gjerne litt olje inn i pastaen så den ikke klumper seg. Spis på stedet eller frys ned for senere bruk!%d bloggere like this: