Mat, helse, miljø og mennesker

Det kan være forvirrende å spise riktig mat. Hva er sunt? Hva er miljøvennlig og hvordan vet jeg om maten er rettferdig?

Hva er sunn mat?

Det er mye mat der ute som påstår å være sunn. Skal vi spise lite fett eller mye? Er potet egentlig usunt? Hva med kjøtt, får man kreft av det? Er tilsetningsstoffer i maten egentlig farlig? Hvordan påvirker sprøytemidler i maten helsa vår? Burde jeg bli vegetarianer eller kanskje veganer? Spørsmålene er mange og kikker man rundt på det store nettet er det lett å finne informasjon som undergraver akkurat det DU mener er sunn mat. Forskning viser derimot at den maten som er den sunneste, er den som er minst mulig bearbeidet.

Menneske er tilpasset til å spise mye ulike typer mat. Inuitter er godt tilpasset et kosthold med mye kjøtt, mens på den indiske landsbygda er de stort sett tilpasset et vegetarisk kosthold. Det som avgjør om maten er sunn er ikke om den inneholder mye/lite fett, karbohydrater eller proteiner, men hvordan den er laget. Inneholder maten mye tilsetningsstoffer som kroppene våre ikke er vandt med, kan det gå ut over livskvaliteten vår. Stadig flere mennesker blir intolerante mot gluten, melk, egg og andre stoffer. Hvorfor er det sånn?

Det er nok mange der som omfavner problemet med å si at vi i den moderne verden er blitt bortskjemte, at vi egentlig ikke er intolerante mot gluten, melk eller egg. Det er en skummel ting å gjøre. Vi burde anerkjenne at det er mange i dagens samfunn som sliter med mage og tarmproblemer, og for mange så hjelper det å kutte ned på melk, egg eller gluten. Derimot bør man heller prøve å komme til bunns i hvorfor det er slik. Hvorfor blir mange så dårlig i magen av å spise hveteboller? Kan det ha noe med mage-tarmsystemet vårt å gjøre?

I mage-tarmsystemet vårt finnes det utallige mengder bakterier og andre mikroorganismer. Mikroorganismer som er med på å få den menneskelige kroppen til å fungere. Vi trenger nemlig bakterier for å overleve. Men hva skjer når mange av bakteriene og mikroorganismene dør? Hva skjer om antallet arter eller den totale mengden individer reduseres? Mange av dagens livsstilsykdommer er nært knyttet opp mot vår egen tarmhelse.

Tilsetningsstoffer en burde unngå: Karregenan (E407), cellulose gum/CMC (E466-467), polysorbat (E433), E471, emulgatorer, smaksforsterkere, konserveringsmidler, titanoksid, MSG – glutamat, (E621)

Hva er miljøvennlig mat?

Hva er egentlig miljøvennlig? Er miljøvennlig det samme som klimavennlig? Er den maten med lavest klimagassutslipp også den mest miljøvennlige? Nei, sånn er det nok ikke. La oss først prøve å definere miljø. Hva inngår her? For meg betyr miljø alt fra klima, biologisk mangfold, ressursutnyttelse og forurensning. Dermed blir det feil å kun se på klimaavtrykket til maten.

Mat som er miljøvennlig i Norge trenger ikke være miljøvennlig i Argentina, Tyskland eller Kina.

Kortreist er bra. Jo, kortere avstander maten har blitt transportert, jo mindre klimaavtrykk har den fra transport.

%d bloggere like this: